Barcelona 2011

Espanja 5.-10.5.2011

 

Matkareitti:

 • Helsinki – Barcelona – Helsinki

Lentoyhtiö:

 • Lufthansa (arvio: */***** miten sen nyt ottaa)

Majoitus:

 • Executive Eurostars Barbera (2hh). Viihtyisyys ****, esteettömyys ****
 • Residencia Àgora BCN (2hh, sis. aamupalan). Viihtyisyys ***, esteettömyys ***

 

Matkaryhmän koko:

 • Saila + avustaja

 

Matkatavarat:

 • sähköpyörätuoli

 

Julkinen liikenne:

 • bussit ****
 • metro ****

Sää:

 • lämpötila keskimäärin +18, illalla viileää

 

Nähtävyydet:

 • Urheiluhalli Centre D’educacio Infantil I Primaria Elisa Badia
 • sähköpyörätuolisalibandyn karsintaottelut Espanja-Slovenia
 • Barbera de Valles
 • auton puskuri
 • sairaala
 • Sagrada de la Familia

 

Matkabudjetti:

 • n. 100 euroa/tyyppi (3 yötä Barcelonassa 2hh). Muuten kaikki maksettiin puolestamme.

(*= selvittiin hengissä, **=seikkailuhenkiselle, ***=kelpaa, ****=vaativampaankin makuun, *****=loistava)

 

Saila oli avustajansa kanssa lyhyellä visiitillä Barcelonassa:

Olin kansainvälisissä valvontatehtävissä virallisissa sähköpyörätuolisalibandyn karsintaotteluissa. Ottelut pelattiin Barcelonan laitamilla Barbera de Vallesin kaupunginosassa. Kansainväliset tahot maksoivat lentoni ja hotellin tuossa kaupunginosassa. Hotelli, johon kilpailijat ja kisatoimikunta majoittuivat, oli todella uusi ja arvokkaan oloinen. Käytössäni oli kahden hengen huone, jossa oli suihku todella tilavassa kylpyhuoneessa. Tarkoitus oli lomailla pari päivää vielä keskustassa ja majoituin halvasti yliopiston kampuksella. Vaikka majoitus oli halpa ja melko ulkona keskustasta, se toimi hyvän metroyhteyden ja nuorekkaan viihtyisällä ilmapiirillä. Kampuksen majoitushuoneeksi se oli suht tilava ja esteetönkin. Suihkuun pääsi ja wc:ssä oli kaiteet.

Matka ei kuitenkaan alkanut lupaavasti. Lensimme Lufthansalla ja meillä oli kolmen tunnin vaihto Münchenissä. Lentokenttä oli viihtyisä ja tapoimme aikaa nauttien ilmaisia kahvijuomia. Kun siirryimme jatkolennon portille, ilmoitettiin, että pyörätuoli oli tippunut edellisen koneen ruumasta purettaessa. Meiltä kysyttiin, haluammeko jatkaa matkaa vai kääntyä kotiin. Virallisten tehtävieni vuoksi ei ollut vaihtoehtona kuin jatkaa. Tästä voisi antaa surkeat pisteet, mutta Lufthansa korvasi avokätisesti koko pyörätuolin huollon, joten se saa hyvän arvostelun. Yleensä lentoyhtiöt korvaavat vain n. 1200 euroa – rikkoivat he sitten mitä tahansa, millaisesta apuvälineestä tahansa. Sähköpyörätuolin korjaamisessa tuo on naurettava summa.

Barbera de Valles oli oma pieni teollisuuslaitosten ympäröimä kaupunginosa. Lähinnä tutustuimme koulun liikuntasaliin ja totesimme muiden tarkkailijoiden kanssa sen kisoihin sopivaksi. Tutustuimme paikallisiin pelaajiin ja heidän isänsä saivat rikkinäisen tuolini matkan verran toimintakuntoon. Pääsin tutustumaan kaupunginosaan rullaillen ja jäätelölle.

Palatessamme siestan jälkeen hallille, ajattelin poiketa kadun toisella puolella näkyvässä puistossa. VIRHE! Espanjassa puistot ovat aina karuja ja kuivia – tuo näytti samanlaiselta kadun toiselta puolen. Matka pysähtyi siihen. Suojatietä ylittäessäni avustaja huutaa: Varo! Näen vieressäni auton puskurin ja silmissä pimenee. Seuraavan kerran herään ambulanssissa ja puhun sujuvasti espanjaa ensihoitajille. Tarjoan heille matkavakuutuskorttiani, mutta nähdessään lompakossani Kelan eurooppalaisen kortin, he haluavat vain sen. Pääsen sairaalaan, vaatteeni leikataan pois päältä ja minut kuvataan päästä jalkoihin, väsyttää. Herään huoneessa. Olen saanut muutaman tikin ja kovan aivotärähdyksen. Minua tarkkaillaan vuorokausi. Sairaalan sänky on kova ja epämukava. Avustaja pakotetaan yöpymän kanssani, mutta hän saa sijakseen vain kaksi penkkiä. En tiedä kumman yö on epämukavampi. Aamulla syön reippaasti aamupalan ja vakuutan selviäväni avustajan turvin. Minut päästetään pois hieman aiemmin särkylääkepaketin kanssa. Suuntaan suoraan pelipaikalle. Ehdin arvioida yhden pelin. Koko ajan väsyttää, mutta haluan hoitaa velvollisuuteni.

Tuolini hajosi törmäyksessä lisää. Ilman tuolia, olisin itse pahemmin hajalla. Se otti vastaan kovimman iskun. Paikalliset pelaajien isät putsasivat tuolin verestä ja saivat sen taas jokseenkin kasaan. Jatkoimme aiottua lomailua majoittuen ensin kampukselle. Seuraavana päivänä tsekkasimme pakollisesti Sagrada la Familian ja hengailimme kaupungilla. En kuitenkaan jaksanut keskittyä, kun väsytti. Palasimme aikaisin majapaikalle. Seuraavana päivänä shoppailimme vähän hyvällä omalla tunnolla. Täytyihän leikattujen vaatteiden tilalle saada uusia – autoilijan kustannuksella. La Naturasta ostin kalleimmat ja parhaimmat housuni koskaan.

Suosittelen vastaavanlaista matkaa kaikille, jotka haluavat kokeilla eurooppalaisen kelakortin toimivuutta 😉 Sairaalasta ei tullut koskaan mitään laskua, koska Espanjassa terveydenhoito on ilmaista ja Kelan kortilla saa saman palvelun kuin paikalliset.