De Rijp ja Lontoo 2016

Alankomaat ja Iso-Britannia 12.7.-25.7.2016

Matkareitti: Helsinki-Amsterdam-De Rijp-Amsterdam-Brysseli-Lontoo-Helsinkiholbeleng

Lentoyhtiö: Finnair*** (hinta 201,51 €/henkilö)

Majoitus:

 • De Rijp. De Rijper Eilanden, hinta 4 hengen huoneesta 980 €/ 6 yötä (viihtyisyys ***, esteettömyys *****)
 • Lontoo, The Ruskin Arms Pub & Hotel, hinta 2 hengen huoneesta 651 £ / 7 yötä (viihtyisyys ****, esteettömyys ****)

Matkaryhmän koko: 6 henkilöä (me ja 3 avustajaa)

Matkatavarat: 2 sähköpyörätuolia, pelituoli, suihkutuoli ja paljon matkatavaroita

Julkinen liikenne:

 • Alankomaat: bussikuljetus De Rijpiin
 • Lontoo: underground ***, bussi ****, lautta ****
 • Junat välillä Amsterdam-Lontoo ****

Sää: De Rijpissa tuulinen ja kylmä, Lontoossa sattui yksi/kaksi hellepäivää muuten Suomen kesää vastaavat olosuhteet

Nähtävyydet Lontoossa:

 • Big Ben
 • Westminster Abbey
 • Buckinghamin palatsi
 • Queen Elizabeth Olympic Park
 • London Zoo
 • The Queen’s Walk
 • London Eye
 • The London Dungeon
 • Shrek’s Adventure
 • Greenwich

(*= selvittiin hengissä, **=seikkailuhenkiselle, ***=kelpaa, ****=vaativampaankin makuun, *****=loistava)

 

Matkamme suuntautui kahteen kohteeseen Alankomaihin ja Iso-Britanniaan. Tavoitteena oli matkustaa Amsterdamista junalla kanaalin alta Lontooseen.

Tämä oli kahden viikon reissumme toinen osio, mutta ensin vierailimme Amsterdamin kupeessa sijaitsevassa De Rijpin kylässä. Siellä järjestettiin sähköpyörätuolisalibandyn EM-kilpailut. Alankomaiden pääkaupungissa emme siis tällä kertaa olleet.

Ensimmäinen kohde oli sympaattinen ja perinteinen pieni kaupunki. De Rijpissä ei ollut juuri nähtävää. Mainita voisi ehkä kaupungin keskustan ja pienen kotieläinpuiston. Muuten keskiössä oli suuri hotellialue ja EM-kisojen näyttämö. Kohteesta ei jäänyt oikeastaan mitään mukavaa muistoa, sillä Sailan edustama Suomen maajoukkue alisuoritti ja Sampo oli kipeänä Hollanti-viikon. Myöskin sää oli kylmä ja tuulinen. Positiivista tuolla oli vain erittäin esteetön hotelli, jossa oli otettu liikuntaesteiset loistavasti huomioon. Huone oli tilava ja varustettu mm. sähkösängyllä. Hotelli sijaitsi joen rannalla, joten aggressiiviset hyttyset viihtyivät alueella. Tästä hotellihuone sai miinusta sillä hyttyset pääsivät myös sisään.

Pettymyksistä huolimatta tai juuri sen vuoksi lähdimme mielellämme kohti Lontoota. Tosin heti rautatieasemalla tuli ongelmia. Jostain syystä lipuissamme oli häikkää ja yhteistyökyvytön sekä tärkeilevä konduktööri ei meinannut päästää meitä matkaan. Hassua kyllä päästyämme matkaan ja pois kylmästä Hollannista kaikki ongelmat jäivät. Matka Brysselin kautta Lontooseen sujui hienosti. Lontooseen pääsi Amsterdamista yhdellä junan vaihdolla. Juna Brysseliin oli paikallisjunatyyppinen ja melko ahdas. Saimme matkatavaramme juuri ja juuri sullottua mukaan (2 sähköpyörätuolia, pelituoli, suihkutuoli ja runsaasti matkalaukkuja). Onneksi matka oli lyhyt. Brysselissä saimme huomattavasti parempaa palvelua. Asemalla oli samanlainen turvatarkastus kuin lentokentillä. Pienen odottelun jälkeen nousimme junaan. Juna oli upea. Isoihin vaunuihin pääsi helposti pyörätuolilla, sillä tilaa oli runsaasti. Lisäksi matka oli all inclusive, joten parin tunnin reissulla sai myös syötävää. Kaikki tarjoiltiin tietysti paikoillemme.

Siirtyminen Lontoon St. Pancrasin asemalta East Endiin, jossa hotellimme sijaitsi, piti käydä helposti. Metromatkan piti olla varma ja se olikin, mutta määränpään pysäkin hissi oli rikki. Pysäkin toinen hissi näytti olevan kunnossa, mutta se oli radan toisella puolella. Ainoa vaihtoehto oli odottaa seuraavaa metroa ja jatkaa seuraavalle pysäkille, jotta voitiin tulla takaisin päin sille puolelle, jossa hissi toimi. Hotellimme tosiaan sijaitsi itä-Lontoossa n. 700 m jo mainitusta East Endin asemasta. Alue on melko etnistä. Kulkeminen kadulla on melko sujuvaa sähköpyörätuolilla, vaikka jalkakäytävät voisivat olla paremmassakin kunnossa.

The Ruskin Arms Pub & Hotel oli epäilyksistä huolimatta kelvollinen. Huone oli todella tilava ja esteetön. Pienellä rymsteerauksella huoneesta saatiin täysin toimiva. Kylpyhuone oli iso ja siellä liikkuminen onnistui mainiosti. Kylpyhuoneen lavuaari oli tosin oudon pieni. Sen ääreen tuskin pyörätuolilla mahtui, joten sen käyttö oli vaikeaa. Päänvaivaa aiheutti myös kummallisesti toimineet hanat. Sängyt olivat kovat. Muissa maissa taitaa olla petauspatjat tuntematon käsite. Sampo joutui siis turvautumaan ilmapatjaansa. Aamiainen kuului hintaan. Se oli hyvin englantilainen, mutta runsas.

Yksi todellinen paahtava päivä koettiin heti ensimmäisenä Lontoo-päivänä. Tuolloin hengailimme Olympiapuistossa ja tapasimme erään suomalaisen tuttumme. Queen Elizabeth Olympic Park on vuoden 2012 olympialaisiin rakennettu mukava puisto. Alueelle pääsi kätevästi yhdellä bussilla. Reitti puistoon kulki suuren kauppakeskuksen ja ravintola-alueen ohi. Puiston ympäristössä on eri urheilulajien suorituspaikat. Vietimme aikaa eniten leikkialueella, jossa oli myös hauska suihkulähde. Esteetön olympiapuisto on viihtyisä, joka tarjoaa mukavaa ja rentoa oleskelua.

IMG_1540

Thames joen rannalla on The Queen’s Walk ja pienellä alueella on useita kohteita. Vierailimme London Eyessa, The London Dungeonissa ja Shrek’s Adventuressa.

London Eye on suuri maailmanpyörä. Maailmanpyörässä on useita kapseleita, joihin otetaan noin 10 henkilöä kerrallaan. Pääsy pyörätuolilla kyytiin oli helppoa varsinkin kun henkilökunta laittoi laiturilta kapseliin mennessä rampin. Näin ollen pienestä ”gäpistä” ei ollut haittaa. Näkymät maailmanpyörästä olivat hulppeat ja koko Lontoo näkyi. Kapselissa mahtui hyvin liikkumaan, joten joka puolelta näki ympärilleen.

The London Dungeon oli oikeastaan interaktiivista kauhuteatteria. Tyrmissä kuljettiin paikoista toiseen ja jokaisessa huoneessa oli esitys. Esityksiä oli Lontoon palosta Mustaan surmaan. Lisäksi oli tarinoita Lontoon rikollisista kuten Viiltäjä-Jackista, Guy Fawkesista ja Sweeney Toddista. Paikassa oli vaunuja, jotka veivät ihmisiä eri näytöksiin. Pyörätuolilla vaunuihin ei päässyt, mutta kiertämällä ei jäänyt mistään paitsi. Liikkuminen onnistui ihan kelvollisesti, vaikka välillä olikin ahdasta. Tässä kohtaa porukkamme oli jakautunut kahtia: tytöt menivät Shrekiin ja Sampo tyrmiin.

Shrek Adventures oli myös interaktiivista teatteria. Siinä oli myös jännitystä ja komediaa, josta sekä lapset että aikuiset pitivät. Shrekin maailmaan hypättiin kaksikerroksisella bussille ja lähdettiin keräilemään aineksia taikajuomaan. Bussin kyytiin ei päässyt pyörätuolilla, mutta penkkirivin päähän pääsi hyvin pyörätuolilla. Kaikkialla muualla pystyi pyörätuolilla olemaan aivan muiden joukossa. Tarinan kaikkia käänteitä ei välttämättä ymmärtänyt brittienglannin mongerruksesta, mutta show oli hyvin viihdyttävä. 2,5v. lapsi pelkäsi hieman joitain tilanteita, mutta pystyi olemaan koko ajan äidin sylissä turvassa ja sai selitykset kysymyksiinsä. Hän ymmärsi juonesta vähemmän, mutta ei pitkästynyt missään vaiheessa.

IMG_1707

London Zoo on yksi Euroopan vanhimmista eläintarhoista. Usein olemme vierailleet eläintarhoissa matkustellessamme. Hotelliltamme oli suhteellisen haastavaa päästä paikalle. Jouduimme kävelemään pitkään, sillä julkisia meni huonosti. Onneksi reittivalintamme oli tasaista, ettei paikalle pääsy ollut ylivoimaista. Eläintarhassa oli helppo liikkua. Iso alue tarjosi kuitenkin paljon nähtävää. Toisaalta eläintarhat eivät hirveästi poikkea toisistaan. Tyttäremme viihtyi sijaiskohteissa kuten liukumäessä, karusellissa ja suihkulähteellä.

Buckinghamin palatsille mennessämme toiveissamme oli nähdä vahdinvaihto. Olimme kuitenkin myöhässä ja tuo tapahtuma jäi väliin. Alue on kuitenkin hieno. Palatsille joutuu kävelemään jonkun aikaa, mutta matka sinne on kiva. Reitti oli puistotiemäinen, jonka reunoilla on kahviloita ja leikkipaikkoja.

Kävimme myös Greenwichissa ja sen nollameridiaanilla. Palasimme laivalla Thames –jokea pitkin takaisin keskustaan. Ainakin Greenwichin laiturilta pääsi esteettömästi laivaan kun jäi Towerin laiturilla pois. Laivasta näki hienosti ympärilleen ja sisällä pääsi helposti liikkumaan. Viihdyimme Greenwichin puistoissa ja leikkipuistoissa. Alueella on useita museoita. Emme niissä juuri vierailleet, mutta avaruusmuseota emme ainakaan suosittele esteettömyydestä huolimatta.

Suosittelemme Lontoota kaupunkikohteista pitäville. Myös pyörätuolilla liikkuvien on yllättävän helppo ottaa kaupunki haltuun sen maineesta huolimatta.

Edelleenkään emme pidä Hollannista, joten sitä vältämme jatkossa. Lontooseen sen sijaan voisi palata ja käydä vaikka musikaalissa.