Ruotsi ja Tanska 2018

7Ruotsi-Tanska 10.7.-20.7.2018

Matkareitti: Helsinki – Tukholma – Kolmården – Värnamo – Kööpenhamina – Vejen – Tukholma – Helsinki
Seurue: Sampo, Saila, Sävel ja kolme avustajaa
Pääkohde: Vejen
Majoitus: Viking Gabriella (est. 4 ja viiht. 3), Scandic Hotel Värnamo (est. 3 ja viiht. 3) Sportshotel Vejen (est. 3 ja viiht. 2), STF Gärdet (est. 4 ja viiht. 4)
Nähtävyydet: Kolmården, Pieni merenneito, Legoland, Skansen, Junibacken, Gröna Lund

Ruotsi, tuo rakas naapuri. Lapsena oli tullut monesti käytyä Tukholmassa, mutta entä muu Ruotsi? Vuonna 1987 ollessani kuusivuotias ajettiin kyllä Ruotsin läpi mennessämme Keski-Eurooppaan. Muistot sieltä jäivät tosin lähinnä valokuviin.

Menneenä kesänä mahdollisuus nähdä taas pohjoismaita tuli. Sailalla oli Tanskan Vejenissa sähköpyörätuolisalibandyturnaus heinäkuussa ja päätimme sitten lähteä koko perheellä vähän pidemmälle reissulle. Ohjelmassa oli siis roadtrip Ruotsin läpi Tanskaan. Kävisimme Pienellä merenneidolla, Legolandissa, Kolmårdenissa, Junibackenissa, Allsång på Skansenissa ym. muita nähtävyyksiä katsomassa.

Helsinki jätettiin taakse kun astuimme Viking Linen Gabriellaan. Olisimme aamulla Tukholman satamassa, joten pääsisimme ajoissa lähtemään. Olihan jo ensimmäiselle päivälle suunniteltu ohjelmaa ja ajomatkat olisivat pitkiä.

Hytti: Viking Gabriella on ihan perus Ruotsin laiva. Invahytti siellä on hyvä ja tilava sähköpyörätuolillekin. Sänkyjä oli kolmelle eli äijät majoittuivat sinne. Sänkyyn ja vessaan pääsi hyvin, joten ensimmäisestä yöstä en löydä moitittavaa.

Ensimmäinen etappi oli Kolmårdenin eläinpuisto. Paikat olivat paljonkin muuttuneet 90-luvun alusta. Mm. autosafaria ei enää ollut, vaan se oli korvattu köysiradalla, gondolihisseillä. Tämä on huomattavasti ekologisempi ratkaisu. Kävijät eivät tuota pakokaasuja puistoon eivätkä eläimet häiriinny moottörin jyrinästä (sic). Lapsen kanssa matkustaessa kompromissit ovat päivittäisiä. Niinpä vietimme aikaa Kolmårdenin Bamse-huvipuistossa. Kolmården on suunniteltu hyvin esteettömäksi, vaikka alue on melko mäkistä. Gondolihisseihin pääsee hyvin myös sähköpyörätuolilla. Yövyimme Värnamon pikkukaupungissa, johon emme ehtineet tutustua sen paremmin.

Seuraavana aamuna alkoi pitkä ajomatka Tanskaan ja kohti Vejenia. Teimme kuitenkin yhden pysähdyksen Kööpenhaminan Pieni merenneito -patsaalla. Olin nähnyt tämän pienenä, jolloin ainoaksi muistoksi jäi kuva, jossa näytän kieltä. Nyt ei ollut kielennäyttöä ja saimme kauniita kuvia tyttärestämme patsaalla. Paikka on turistien suosiossa. Lopulta söimme jotain ja jatkoimme matkaa. Illalla myöhään pääsimme määrän päähän Sportshotel Vejeniin.

Jo seuraavana päivänä oli vuorossa Legoland. Se sijaitsee Billundissa, n. 35 km majapaikastamme. Alueelta löytyy hyvin invapysäköintipaikkoja, joskin ruuhka-aikana saattavat nekin olla varattuja. Liput voi ostaa netistä tai suoraan portilta. Ostimme tällä kertaa liput portilta, mikä sujui hyvin. Iso säätö oli noutaa sitten avustajalle rannekkeet. Rannekkeiden avulla avustaja pääsisi avustettavan kanssa laitteisiin invaportista. Itselleni oli ihan sama tämä käytäntö, vaikka se käytännössä kahlitsikin minut avustajaani. Haittaa tästä oli Sailalle, joka halusi mennä tyttäremme ja avustajan kanssa laitteisiin. Jos Saila halusi johonkin laitteeseen oli avustajan istuttava vieressä. Saila ei saanut istua tyttärensä vieressä, vaikka varmasti olisivat pärjänneet. Yhden kerran Saila joutui nöyryyttävään kävelytestiin vain saavansa tietää, ettei pääsisi laitteeseen Legolandissa ollaan järjettömän tarkkoja näissä. En pitänyt muutenkaan työntekijöiden asenteista. Mutta tytär viihtyi ja se oli tärkeintä.

Menin vielä uudestaan seuraavana päivänä tyttären kanssa Legolandiin, koska pääsylippu oikeutti siihen. Tytär pääsi vielä kerran laitteisiin. Sailalla alkoi jo turnaus.

Viimeinen päivä Vejenissa oli rento. Saila pelasi viimeiset turnaksen pelit ja me vain katselimme. Sailan tiimi sijoittui neljänneksi, mutta kokemus oli rikas. Pelien jälkeen kävimme ulkona syömässä melko autiossa pikku-kaupungissa. Sitten suuntasimme jo hotellille lepäämään. Seuraavana päivänä olisi todella pitkä ajomatka kun pitäisi ajaa Tanskasta Tukholmaan suoraan.

STF Gärdet oli pieni hotelli lähellä Viking Linen terminaalia. Invahuone oli kuitenkin erittäin suuri ja toimiva. Hotellin lähellä oli kiva maauimala, jossa kävimme parikin kertaa. Tukholmassa oli kovat helteet juuri tuolloin, joten ulkoilma-akviteetteja oli hyvä tehdä.

Olin aiemmin varannut liput legendariseen Allsång på Skanseniin. Tämä joka kesäinen konserttitapahtuma on järjestetty vuodesta 1935. Halusin nähdä myös konsertin ja nyt siihen oli mahdollisuus. Paikkahan on Skansenilla, jossa on esteetöntä liikkua, mutta siellä on isoja korkeuseroja. Rinteen päälle olisi päässyt maksullisella funikulaarilla, mutta päätimme kävellä ylös. Konserttipaikka oli hieno kun samalla pystyi katsomaan hienoja maisemia mm. Gröna Lundia. Kokemus oli ihan mukava.

Ehdittiin vielä käydä Junibackenissa, Astrid Lindgrenin maailmoissa. Museossa on Lindgrenin tarinoihin perustava ajelu, joissa kirjojen miljööt näkyivät pienoiskoossa. Bröderna Lejonhjärta on sellainen tarina, joka saa aina tipan linssiin.

Seuraavana päivänä olikin paluu sateiseen Helsinkiin.

Suosittelemme tällaista matkaa seikkailijoille.