Dubai 2013

Yhdistyneet arabiemiirikunnat 4.-18.3.2013

Matkareitti:

 • Helsinki – Dubai – Helsinki

Lentoyhtiö:

 • Finnair ***** (490e/hlö)

Majoitus:

 • Asfar Hotel Apartment (2mh+olohuone+keittiö). Viihtyisyys ****, esteettömyys **** (2077e/huoneisto/2vkoa)

Matkaryhmän koko:

 • 6 henkilöä (me, 2 Sampon avustajaa, Sailan äiti ja hänen miesystävä)

Matkatavarat:

 • 2 sähköpyörätuolia, suihkutuoli, manuaalipyörätuoli, paljon hoitotarvikkeita juuri tehtyä trakeostomiaa varten, 2 hengityskonetta, imukone ja manuaalinen varaimukone

Julkinen liikenne:

 • metro *****
 • kadut **

Sää:

 • lämpötila päivisin kuuma keskimäärin +25, illalla ja ostoskeskuksissa viileämpää

Nähtävyydet:

 • Bjur Khalifa
 • ostoskeskukset
 • puistot
 • metro
 • veneajelu
 • vanha kaupunki
 • autonäyttely
 • taidetta Financial Centerissä

Matkabudjetti:

 • n. 1000 euroa/tyyppi (sis. Lennot + 2 vkoa majoitusta).

(*= selvittiin hengissä, **=seikkailuhenkiselle, ***=kelpaa, ****=vaativampaankin makuun, *****=loistava)

 

Matka Dubaihin tehtiin vain kahdeksan viikkoa Sampon trakeostomia leikkauksen jälkeen. Keuhkolääkäri ei antanut lentolupaa, kun keuhkokuvissa oli pieniä viitteitä keuhkokuumeeseen. Leikannut kirurgi kuitenkin antoi lentoluvan, joten me menimme…

Yksinkertainen matka suorin ja suht lyhyin lennoin lämpimään kohteeseen. Dubai oli yksinkertaisuudessaan täydellinen kohde harjoitella paluuta matkailun pariin. Pihitravels ei luopunut periaatteistaan kulkea julkisilla, vaikka tavaramäärä oli hieman lisääntynyt aiempaan verrattuna. Nyt mukana kulkee aina imukone ja matkoilla jopa varahengityskone. Myös trakean hoitoon tarvittavia putkia ja pulloja oli yli puolet matkatavaroistamme.

Lennot Finnairilla sujuivat hyvin, kun Medif-lomakkeet oli täytetty ajoissa ja hyvin. Virtaa sai lennolla hengityskoneeseen ja imukoneeseen vuorotellen yhdestä pistokkeesta. Lentokentältä pääsi suoraan metroon ja metrolla noin kilometrin päähän hotellistamme. Ensimmäisenä iltana tosin hieman jouduimme harhaillen etsimään hotellia. Oli pimeää ja seutu outoa. Katukylttejä oli melko mahdoton lukea ja rotvallit olivat useimmilla kaduilla hirmuisia. Meillä oli onneksi matkaluiska ja apua kysymällä hotellikin löytyi.

Hotelli oli todella tilava huoneisto. Avustajat majoittuivat olohuoneessa, jossa oli oma jääkaappi. Meille oli oma huone ja vanhuksille omalla kylpyhuoneella varustettu makuuhuone. Toisessa vessassa oli suihku. Keittiössä oli pyykinpesukone ja kaikki tarpeellinen kokkailuun.

hotelli
hotelli
hotelli
hotelli
”hotelli"

Dubaissa ei ole hirmuisesti nähtävää. Maailman korkeimpaan rakennukseen Bjur Khalifaan kannattaa ostaa liput etukäteen internetistä. Se tulee paljon edullisemmaksi. Tällöin on tietysti sidottu tiettyyn päivään ja kellon aikaan, mutta toisaalta ei tarvitse jonotellakaan. Korkealta näki hyvin kaupungin tunnusmerkkejä palmusaarista aavikolle.

burjkhalifa
burjkhalifa
burjkhalifa

Toinen tapa nähdä palmusaaret hyvin, olisi veneretki niiden ympäri. Me teimme samantapaisen veneretken, mutta pohjoisempana rantaviivaa. Se oli hauska ja mukavan viileä reissu. Oli myös mukava nähdä kaupunki mereltä päin. Palmusaarien ympäri ajo olisi ollut mukava, mutta veneretkien aikataulut olivat meille sopimattomia.

veneretki
veneretki
veneretki

Teimme myös pienemmän veneretken vanhasta kaupungista joen yli. Pieneen paattiin pääsi hyvin oman luiskan avulla. Suosittelemme vastaavaa muille Indiana Jones -henkisille invoille, jotka pitävät pienestä jännityksestä. Vanha kaupunki muutenkin herätti sisäisen Indyn pienine kujineen. Yllättävää oli, että siellä rotvallit eivät olleet niin pahoja.

vanhakaupunki
 vanhakaupunki
 vanhakaupunki

Puistoihin sisäänpääsy maksoi muutaman dollarin. Toisin kun olemme tottuneet avustajista piti maksaa normaalisti, mutta invat pääsivät sisään ilmaiseksi. Puistoissa oli hyvät grillauspaikat ja vapaapäivinä ne olivatkin hyvin suosittuja myös paikallisten keskuudessa.

puisto
puisto
puisto

Metroasemilta pääsee isoihin ostoskeskuksiin. Ulkoilupaikkoja puistojen ohella on vaikeampi löytää. Bjur Khalifan juurella oli mukava ulkoilualue ja sattumalta vanhojen autojen ulkoilmanäyttely lomamme aikana. Financial Centerin alueella oli myös mukava ulkoilla, vaikka ympärillä oli hirmuisia business rakennuksia. Talojen kivijaloissa oli kuitenkin taidegallerioita ja mukavia varjopaikkoja, kun kuumuus kävi ylivoimaiseksi. Yhden gallerian omistaja sattui paikalle, kun pörräsimme sen ikkunoita pällistellen. Saimme häneltä ystävällisen kutsun sisään ja mielenkiitoisen yksityisen kierroksen hänen esitellessä kokoelmaansa. Ihmiset muutenkin olivat hyvin ystävällisiä ja avuliaita joka puolella.

businesscenter
 businesscenter
 businesscenter
ostari
ostari
ostari

Suosittelemme vastaavanlaista matkaa kaikille, jotka haluavat matkustaa melko lähelle, mutta kaipaavat Kanariaa eksoottisempaan paikkaan. Dubaista löytyy sekä rantoja että kaupunkia.