New York & Washington 2013

Yhdysvallat 17.8.-6.9.2013

Lentoreitti: Helsinki – New York – Helsinki
Lentoyhtiö: Finnair (arvio *****) (n.550e/hlö)

Majoitus:

 • Airbnb:n kautta vuokrattu asunto Harlemista. Viihtyisyys ***, esteettömyys ** (2993e/asunto/3vkoa) (36e/hlö/yö)
 • Courtyard Washington, DC/U.S. Capitol. Viihtyisyys ****, esteettömyys **** (120e/yö/4hh),  yövyimme 3 yötä

Matkaryhmän koko: 4 henkilöä (me, 2 Sampon avustajaa)

Julkinen liikenne:

 • paikallisjunat ****
 • bussi **** (pitkän matkan NY-Washington),
 • bussi **** (paikalliset NY),
 • metro **** (Washington)
 • metro ** (New York)

Sää: lämmin ja suht sopiva New Yorkissa, Washingtonissa ihanan kuuma

Nähtävyydet:

New York:

 • China Town
 • Little Italy
 • Harlem
 • Brooklyn Bridge
 • Greenwich Village
 • WTC site
 • lautta Staten Islandille (Vapauden patsaan ohi)
 • US Open tennisturnaus
 • High Line
 • Central Park
 • Lego näyttely Time Squarella
 • Stand-up -show
 • Book of Mormon -musikaali
 • Yankees baseball -ottelu
 • Red Bulls jalkapallo -ottelu New Jerseyssä

Washington:

 • Zoo
 • Cathedral
 • Arlington
 • Pentagon
 • Tidal Bay monumentteineen
 • Capitol
 • Kongressin kirjasto
 • White House
 • Avaruus- ja lentomuseo

Matkabudjetti: n. 1800 euroa/tyyppi (lennot+majoitukset+bussiliput)

(*= selvittiin hengissä, **=seikkailuhenkiselle, ***=kelpaa, ****=vaativampaankin makuun, *****=loistava)

Pihi-trvals päätti kokeilla asunnon vuokrausta, koska kolme viikkoa isossa omenassa hotellimajoituksessa tulisi ylivoimaisen kalliiksi. Vuokrasimme asunnon hyvien metroyhteyksien läheltä Harlemista. Valintaan vaikutti tulevan vuokraisännän vastausvalmius asunnon sopivuudesta liikuntaesteisille ja asunnon sijainti. Sinänsä hinta oli vielä melko korkea, mutta paljon halvempi kuin hotelli. Kun saavuimme kaupunkiin alkuillasta, hieman jännitti kävellä matkatavaroiden kanssa Harlemin läpi pari kilometriä. Ihmiset sinänsä olivat vaarattomia, mutta kyllä meitä katsottiin pitkään – lieko kyseessä matkatavaroiden määrä ja kuljetustapa (suihkutuolin ja manuaalin kyydissä) vai meidän poikkeava ihonväri.

harlem01_800x600
Harlemin asunto
harlem02_800x600
Harlem Week

harlem03_800x600

Etsiessämme asuntoa oikeasta korttelista vaikuttivat esteettömyyslupaukset huijaukselta. Lopulta vuokraisäntä tuli onneksi näyttämään reitin takaoven kautta, josta löytyi luiska ja tilavat hissit. Huoneisto sinänsä oli melko pieni ja ahdas. Sampon tuoli ei taipunut makuuhuoneeseen asti. Suihkuun pääsi vain ammeesta käsin. Onneksi mukana oli kaksi riskiä nuorta miestä, jotka kantoivat Sampon iltaisin makuuhuoneeseen ja aamulla makuuhuoneesta vessaan. Suihkutuoli onneksi pysyi helposti pystyssä tasaisen ammeen pohjalla. Alun paniikista huolimatta kolme viikkoa asunnossa sujui hyvin. Vuokraisäntä kävi välillä kyselemässä kuulumiset. Hänessä häiritsi ainoastaan se, että hän piti avustajia vastuullisina meistä. Samaa ajattelutapaa huomattiin kerran metrolla matkustaessa.

Lomailu alkoi paikallisella Harlemin festareilla. Huhuja oli jopa Beyoncén esiintymisestä. Yksi pitkä katu oli täynnä paikallisten kojuja, joissa myytiin taidetta, käsitöitä, levyjä ja ruokaa. Kadun päissä oli esiintymislavat artisteille ja puolivälissä catwalk muotiesitykselle yms. Hirmuisessa ihmisvilinässä pujotellessa todella tunsi itsensä vähemmistön vähemmistöksi.

Seuraavana päivänä rullailimme China Townissa ja Little Italyssä. Pakollinen nähtävyys: Brooklyn Bridge tuli katsastettua.

brooklynbridge
Brooklyn Bridge
chinatown
China Townin puisto

brooklynbridge

Sitten tuli aika lähteä Washingtoniin. Olimme etukäteen tsekanneet bussin lähtöpaikan, koska se on vain tietty pysäkki kadulla. New Yorkissa ei sinänsä ollut mitään erityistä bussiterminaalia. Liput täytyi ostaa etukäteen internetistä – myös pyörätuolille. Kuskit eivät käsittele lipun myyntiä eivätkä rahaa. Lähtö oli silti yhtä häsellystä. Bussin, johon meillä oli liput, nostin oli rikki. Lähes tunti Sampoa yritettiin nostaa nostimella, kunnes seuraava bussi tuli jo pysäkille. Se toimi ja siirryimme siihen. Meitä sähellys ei haitannut, mutta kanssamatkustajat, joiden lähtö myöhästyi, kävivät hieman kuumina ja joku jopa pyörtyi kuumudessa odotteluun. Muita ei päästetty bussin sisään ennen kuin pyörätuoli oli kiinnitetty paikalleen. Paikka bussissa oli suunnilleen puolessa välissä ja se järjestyi siirtämällä pari tuoliriviä yhteen. Ja kaikki pitkän matkan bussit ovat siis tällaisia hissillisiä ja esteettömiä! Ei tarvinnut miettiä aikataulua, että mitkä bussit ovat sopivia.

bussiwashington
bussiwashington
bussiwashington

4 päivän reissua Yhdysvaltain pääkaupunkiin tuli odotettua jopa enemmän kuin New Yorkia. Historiallinen Washington ei pettänyt. Tavoitteena oli intensiivisesti tutustua kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Nopean vierailun pystyi hyvin toteuttamaan sillä Washington ei ole niin järjetön metropoli kuin Iso Omena.

Ensimmäinen kokemamme asia oli Washingtonin metro. Sähköpyörätuolilla metron käyttö oli helppoa, sillä kaikki Washingtonin asemat ovat esteettömiä. Myöskin juniin on helpompi mennä sisään. Asemat ja junat ovat hauskan futuristisia 70-luvun sci-fi -elokuvien hengessä.

Majoitus oli Courtyard Washington –hotellissa. Täysin esteetön hotelli toimi invatravellerille hienosti. Kylpyammeeton suihku oli suorastaan luksusta ja huone tilava.

Aluksi halusimme nähdä kirkkoarkkitehtuuria, joten suuntasimme Washington National Cathedralille. Kyseessä on maailman kuudenneksi suurin kirkko, jonka uusgoottinen ulkoasu oli vaikuttava. Kirkossa oli hienosti yhdistetty vanha arkkitehtuuri ja esteettömyys. Jopa hissi oli koristeltu katedraalin hengessä.

cathetdral
National Cathedral

cathedral
cathedral

Samalla suunnalla sijaitsevasta ilmaisessa eläintarhassa, Smithsonian National Zoological Parkissa, meitä kiinnosti vain jättiläispandat. Emme olleet koskaan kiertäneet niin nopeasti eläintarhaa läpi. Oli varmaan reissun kuumin päivä, sillä harva eläin jaksoi olla näkösällä. Pandat sentään näimme, joskin kaukaa. Paikka sinällään oli hyvin viihtyisiä.

Koska päiviä oli vähän, piti kohteissa käyntejä yhdistellä. Eli saman alueen nähtävyydet katseltiin kerralla. Washingtoniin tullessa toki täytyy vierailla Pentagonissa. Puolustusministeriön tunnettuun hallintorakennukseen ei ole asiaa kuin sovitusti ja Yhdysvaltojen kansalaisilla. Jouduimme tyytymään harmaisiin rakennuksen muureihin ja sen vieressä olevaan 9/11 –uhrien muistomerkkiin. Ei mikään mullistava kokemus, mutta tuli nähtyä.

pentagon
Pentagon

pentagon
pentagon

Matka jatkui kävellen Arlingtonin jättimäiselle hautausmaalle. Hautausmaa on siis todella suuri ja sen mullissa lepää amerikkalaisia merkkihenkilöitä sekä Yhdysvaltojen armeijassa palvelleita ja heidän perheenjäseniään. Myös muutaman presidentin hauta löytyy alueelta, mutta meitä kiinnosti eniten Kennedyjen haudat. John F. ja Jacquelienin sekä heidän pienenä kuolleiden lastensa viimeisien leposijojen lisäksi myös Robert Kennedy on haudattu Arlingtoniin. Alueelta löytyy myös Challenger –avaruussukkulaonnettomuuden uhrien muistolaatta. Bongattiinpa myös suomalaisen sotilaan hauta.

”arlington"
Arlington Cemetery
arlington
Kennedyt
arlington
Challenger

arlington

Lopulta reittimme kulki myös legendaarisen Iwo Jima –patsaan ohitse.

spacemuseum
Smithsonian’s National Air and Space Museum

iwojima

Hienoimmat muistomerkit löytyy kuitenkin Washingtonin tunnetuimmalta alueelta, National Mall:ilta. Ehkä Washingtonin selkeimmältä tunnukselta, Capitolilta voi lähteä kiertämään ja nähdä mm. Kongressin kirjaston ja useita museoita. Hetken kuluttua vastaan tulee Lincoln Memorial Reflecting Pool, vesiallas, jonka ympäri on mukava kulkea esteetöntä reittejä. Ympäri allasta on lukuisia muistomerkkejä mm. Abraham Lincoln, Martin Luther King, Roosevelt ja Vietnam. Kuuluisa obeliski Washington Monument oli sen sijaan pari vuotta sitten tapahtuneen lievän maanjäristyksen takia yhä remontissa ja huputettu.

Mitä olisikaan Washington ilman Valkoista taloa? Tietenkin tuo rakennus piti nähdä, vaikka lähellekään taloa ei pääse. Alue on laajalti aidattu ja turvajärjestelyt luonnollisesti huippuluokkaa.

reflectionpond
Lincoln Memorial Reflecting Pool
whitehouse
Valkoinen talo

whitehouse

Viimeisenä päivänä kohteenamme oli The Capitol. Yhdysvaltain kongressin rakennus on ehkä Washingtonin tunnetuin symboli. Sen upea uusklassinen arkkitehtuuri heijastaa antiikin Kreikan ja Rooman tyyliä. Sen sisällä on kuuluisa kupolin sisäosa Rotunda, joka on pyöreä huone, jossa on useita tunnettuja maalauksia Yhdysvaltain historiasta. Myös National Statuary Hallissa kannatti käydä. Se on entinen edustajainhuoneen kokoontumispaikka, jossa on nykyään esille osavaltioiden kongressille lahjoittamia patsaita eri merkkihenkilöistä. Lopulta päädyimme Kongressin kirjastoon, joka sisälsi paljon arvokkaita teoksia ja ensimmäisiä painoksia. Jopa yksi Guttenbergin raamatuista oli näytteillä. Kirjastossa oli myös näyttelytila, joissa vaihtuu eri näyttelyt ajoittain.

Capitoliin päästäkseen joutui ensin tarkkaan turvatarkastukseen. Paikan käytäviä ja saleja ei valitettavasti päässyt itse rauhassa tutkimaan vaan kaikki joutuvat opastetulle kierrokselle. Tutustuminen Capitoliin oli siis pieni pettymys.

capitol
The Capitol
capitol
Rotunda

capitol

Muita mainitsemisen arvoisia museoita oli Smithsonian’s National Air and Space Museum, jossa esiteltiin ilmailun historiaa. Näimme mm. täydelliset kopiot Armstrongin kuumodulista ja Wrightin veljesten lentokoneesta.

Washington on hyvin esteetön kaupunki niin katujen, rakennusten kuin julkisen liikenteen puolesta. Liikkuminen on sujuvampaa kuin New Yorkissa. Sopivan kokoisessa kaupungissa ei tule ähkyä nähtävyyksistä. Kaupungissa huokuu historia.

Palattuamme isoon omenaan kiertelimme kaupungilla, kun yritimme saada lippuja US Open tennisturnaukseen. Kiertely oli päätöntä ja turhaa. Lopulta Jarkko Nieminen järjesti meille vapaaliput, kun tekstiviestitse kerroimme hänen managerille turhauttavasta lippujen ostoyrityksistä. Pakolliset nähtävyydet: WTC rauniot ja Vapauden patsas tuli katsastettua. WTC olisi tylsyydessään jäänyt väliin, ellei pyörätuolin käyttäjät olisi niin sujuvasti päässeet jonojen ohi ja ilmaiseksi sisään. Vapauden patsaan ohi menimme Staten Islandille menevällä ilmaisella lautalla. Saimme hyvät valokuvat, mutta Staten Island sinänsä oli tylsä ja hyvin mäkinen saari.

statenisland
statenisland
statenisland

Washingtonissa huokuneen historian jälkeen New York tuntui pintapuoliselta turistirysältä. Pahin paikka onkin tässä kultturishokissa vaeltaa Times Squarella, jossa turisteilta huijataan joka nurkalla rahat pois. Sorruimme huijattavaksi itsekin. Olimme Lego-näyttelyssä ja Stand-up -showssa. Lego-näyttely oli söpö ja hieno. Show oli todella keskinkertainen ja keskellä viikkoa yleisöä ei oltu saatu mukaan kuin vajaa kymmenen. Se oli pettymys. Odotimme Seinfeld tyyppistä täyttä klubia ja hyviä esiintyjiä. No saimmepahan inspiraation katsoa Seinfeldia kämpillä.

lego
lego
lego

Hauskaa ja vähemmän turistia oli mennä tutustumaan yliopiston kampukseen. Vahingossa eksyimme sinne samana päivänä, kun uudet oppilaat kirjautuivat sisään. Olimme kuin uudet opiskelijat konsanaan ja saimme noudettua ilmaiset lounaat. Lopulta invavessan etsiminen paljasti meidät turisteiksi, mutta siinä vaiheessa eväät oli jo syöty. Jälkiruualle menimme Seinfeldissä näkyvään (vain ulkokuori) dineriin. Paikka ei ollut esteetön, mutta pirtelö ja kahvi maistuivat kadulla.

wtc” width=
WTC -muistomerkki
wtc
WTC

university

Parasta ja paikallista New Yorkissa on kesällä ulkoilumahdollisuudet High Line nimisellä kävelykadulla ja Central Parkissa. Olimme kohteessa Labor Dayn aikaan, mutta emme osanneet ottaa siitä mitään irti. Metrot kulkivat huonommin. Sunnuntain metrojen huonosti kulkemisen vuoksi emme koskaan päässeet Brooklyniin olutpanimoon emmekä suklaapuotiin. Tästä tulee pitkä miinus julkiselle liikenteelle New Yorkissa. Muutenkin Nykin metro on vanha ja heittelee matkustajaa melkoisesti. Linnanmäen vuoristorata on suorastaan yhtä vanha ja samanlainen kyydiltään.

highline
High Line
highline
New Jersey häämöttää
madametussaud
Madame Tussaud
centralpark
Central Park
Lennon
Strawberry Fields
Lennon
John Lennon

Urheilu uppoaa jokaiseen. Meidän valinnat tällä kertaa olivat US Open Tennis turnaus, Yankees-baseballottelu ja jalkapallo New Jerseyssä Red Bull -areenalla.

Tennistä emme ole aiemmin seuranneet, mutta nämä valtavat ”tennisfestarit” sai totisesti innostumaan. Jarkko Nieminen järjesti meille liput ja pääsimme seuraamaan hänen ensimmäistä ottelua turnauksessa. Hän voitti sen paahtavassa helteessä. Uskomatonta kuinka niin kuumassa jaksaa edes pelata, kun katsomossa pelkästään tuntui lämpöhalvaus olevan lähellä. Jarkko tuli myös myöhemmin tapaamaan meitä ja juttelemaan mukavia. Siinä välissä eksyimme vahingossa pääareenalle Roger Federerin pelin loppuun, vaikkei meidän lipuilla sinne ollut oikeasti asiaa. Onneksi pyörätuolien sisäänmeno oli muiden ulostulon kautta. Pihi-travelsia kerrakseen.

usopen
Jarkko Nieminen
usopen
US Open

usopen

usopen

Jalkapalloa matkasimme New Jerseyhyn katsomaan paikallisjunalla. Matka paikalle oli lähes yhtä mielenkiintoinen kuin Henryn tähdittämä New Jersey Red Bullsin peli Washingtonia vastaan. Peli oli tasainen, mutta kotikenttä voitti. Junat toimivat todella hienosti, mutta New Jerseyssä jalkakäytävät olivat yhtä surkeat kuin muualla USA:ssa Nykin ulkopuolella. Osa matkasta jouduttiin taittamaan autokaistan reunassa. Avustaja pääsi otteluun ilmaiseksi ja ostimme halvimmat liput. Silti menimme pokkana istumaan parhaille invapaikoille. Kukaan ei valittanut, koska muita pyörätuolilaisia ei ollut katsomossa.

redbulls
redbulls
redbulls

Yankees-ottelu oli urheiluista tylsin. Tämä upea ja tunnettu stadion sijaitsi muutaman mailin päässä asunnoltamme. Pelistä kävelimme kotiin, kun emme jaksaneet kikkailla metrovaihtojen kanssa ja olisimme kuitenkin joutuneet kävelemään kauemmalta asemalta kotiin. Tähän otteluun avustajallekin piti ostaa lippu. Yritimme New Jerseyn tapaan mennä lippuja paremmille paikoille, mutta meidät ohjattiin ystävällisesti oikeille paikoille. Kun Sampon imukoneesta loppui virta, pääsimme vaihtamaan paremmille paikoille lataamisen verukkeella. Urheilulajina baseball ei anna paljoakaan. Moni vuoro on vain ohi lyömistä ja väärän huutamista. Lopussa kotijoukkue teki kunnon kunnarit, otti kentälle kuuluisan Marianon syöttämään ja vei yllättäen voiton.

tomscafe
Seinfeldin hengessä
yankeestadium
Yankee Stadium
yankeestadium
Mariano ”Mo” Rivera

 

Nykissä käydessä on väistämättä käytävä Broadway-musikaalissa. Vaikka ne sijaitsevat käytännössä Times Squarella, ovat ne tyyriydestään huolimatta upeita. Tällä kertaa valitsimme Book of Mormon -musikaalin. Se on South Parkin tekijöiden käsikirjoittama. Hauskuus tämän tyylisestä huumorista pitäville oli taattu. Musikaalimuodossa, jossa vitsit ovat kertosäkeissä, ymmärsi juonen ja letkautukset hyvin.

bookofmormon
Broadway
bookofmormon
The Book of Mormon

harlem01_800x600

Suosittelemme vastaavanlaista matkaa, jos haluat kokea lämpimän kaupunkiloman loppukesästä/alkusyksystä ja Yhdysvaltojen historia kiinnostaa. Tekstistä voi poimia parhaat/röyhkeimmät säästövinkit.